På reise er viktig å ha med seg et godt kredittkort. Å betale varer/tjenester, og å ta ut penger med kredittkort, sikrer deg mot svindel og gir deg mulighet til å gå igjennom all bruk av kortet før du betaler. Årsaken til dette er at beløpet du bruker fra kortet ikke trekkes direkte fra kontoen din. Dermed har du muligheten til å stoppe falske eller feile betalinger. Velg reisekort som dekker de behovene du har.

Ha gjerne med flere kredittkort

Det kan være smart å ha mer enn et kort med på reisen. Ha ikke begge på deg, men la et ligge i safen på hotellet som et reservekort. Det kan også være fornuftig at kortene er knyttet opp til forskjellige betalingssystemer. Ditt vanlige debetkort bør ikke benyttes til annet enn eventuelle uttak i minibank. De forskjellige kortene kan du benytte utfra hva som passer best. Kanskje har det ene kortet gode fordeler på leiebil, mens det andre har rabatter på overnattingen. Sett deg inn i hvilke fordeler og ulemper dine kredittkort har ved utenlandsopphold for å komme best ut.

Gebyrer ved bruk av kort utenlands

Det er vanlig at det koster ekstra for enkelte tjenester utenlands. Det er ikke alltid at det er banken din som legger på gebyrer. Det er ikke uvanlig at man i enkelte land legger på et visst beløp om du betaler med kredittkort. Gebyret skal dekke kostnadene brukerstedet får med at du betaler med kort. Disse gebyrene kan variere mye og derfor bør du alltid spørre hva eventuelle gebyrer er. I tillegg har en del kort gebyrer ved uttak i minibank. Det kan være en viss prosent av uttakssummen eller et fast beløp i norske kroner. I tillegg til dette opplever mange at den utenlandske banken også tar et eget gebyr for å la deg få ta ut penger. Ta alltid vare på kvitteringer slik at du kan sjekke kostnadene før du betaler inn på kredittkortet.

Reise- og avbestillingsforsikringer

Når du skal ha et kredittkort for reise er en reise – og avbestillingsforsikring i kortet kjekt. De aller fleste kort har denne, men dekningsgrad og hva som dekkes kan variere. Derfor må du alltid sjekke vilkårene for forsikringen nøye før du bestemmer deg for et kort. Selv om vilkår kan variere er en ting felles for alle kortene. Minimum 50% av reisekostnadene må betales med kredittkortet. Her kan det være forskjeller på hva som menes med reisekostnader. Hos noen korttilbydere vil det si transportutgifter, mens hos andre kan det være inkludert overnatting.

Bank Norwegian tilbyr et godt reisekort

Bank Norwegian kan tilby et kredittkort med kredittgrense opptil kr 100 000. Når du betaler med kortet tjener du opp CashBack – poeng. Dette er en viss prosent av beløpet du betaler med kortet. Poengene kan du samle opp til å få rimeligere flybilletter eller bruke som rabatt ved en senere anledning. Betaler du flyreiser hos Norwegian med kortet kan du få opptil 20% poeng. I tillegg får du CashBack på utvalgte hoteller og leiebil verden over.

En av de store fordelene med kredittkort fra Bank Norwegian er gebyrfrie uttak av kontanter og handel i utlandet (varekjøp i Norge er også gebyrfritt mens kontantuttak ikke er). Det er vanlig at renten begynner å løpe fra uttaksdato hos konkurrerende kort. Det gjør den ikke hos Bank Norwegian ved uttak av kontanter (utlandet). Kortet har ikke årsgebyr og det er reise – og avbestillingsforsikring inkludert i kortet. I tillegg kan du tegne flere andre frivillige forsikringer. Blant annet en helårs reiseforsikring.

SAS American Express

Det er ikke bare Norwegian av kjente reiseselskaper som kan tilby kredittkort. Via SAS kan du søke om forskjellige kort knyttet opp til American Express’ betalingssystem. Den rimeligste varianten Classic har den laveste årsavgiften av de tre kortene, men også det med den høyeste effektive renten. Betaler du innen de rentefrie dagene trenger man ikke bekymre seg for disse ekstrautgiftene. Er du interessert i kort herfra må du sammenligne alle tre kortene opp mot hverandre.

Hver gang du bruker kredittkort fra SAS tjener du opp EuroBonus – poeng. Disse kan du samle opp og benytte til å kjøpe flyreiser med SAS, Widerøe og Star Alliance. Poengsystemet fungerer slik at for hver hundrelapp du betaler med kredittkort får du 10 poeng (10%). I tillegg til å tjene poeng får du flere gode fordeler ved reise. Blant annet kan du benytte flyplass – lounger rundt i verden. Vær oppmerksom på at det kan koste ekstra avhengig av hvilket SAS American Express du har. SAS tilbyr ikke gebyrfrie kredittkort, Kortene har årsgebyrer (varierer etter hvilket kort) og uttak av kontanter i utlandet/Norge er også pålagt gebyrer.

Gode hverdagskort

Vi har nå bare sett så vidt på hva du kan forvente fra Bank Norwegian Kredittkort og SAS American Express i forbindelse med reiser. Det er verdt å nevne at det er mange flere fordeler ved begge kortene også til hverdags. Begge korttilbyderne har en rekke gode tilbud for å samle poeng, som du kan benytte uten at det har med reise å gjøre. Når det gjelder forsikringer er det flere muligheter utover reise- og avbestillingsforsikringer. Derfor bør du med jevne mellomrom sjekke hjemmesidene for å få med deg eventuelle endringer eller nye tilbud. Det er enkelt å ha full kontroll på bruk av kortene og hvor mye poeng man har. Begge selskapene tilbyr «min side» hvor dette føres, samt at man finner alle eventuelle utgifter forbundet med bruk av kreditten.