Litteratur er ikke lenger alltid det samme som i gamle dager. Bokhandlere og bokklubber byr på bøkene sine i flere format, hver med sine egne fordeler og ulemper. Her er noe å tenke igjennom før du velger din neste bok!

Papirbøker gir en annen opplevelse

Ekte trykksaker gir en egen opplevelse du ikke får med digitalt lesestoff. Du får ikke lukten av papir fra en e-bok. Du kjenner ikke bokens tyngde i hendene når du leser. Digitale bøker gir ingen pen samling i hylla, slik pent innbundne bøker gjør det. For noen er den mer eksklusive følelsen av en innbunden papirbok viktig. En diktsamling mister kanskje noe av andektigheten i en digital utgave. Om slike ting betyr noe, foretrekker du nok ekte papirbøker.

Papirbøker er finere gaver

Skal du gi bort litteratur i gave, er en papirbok mer formell og penere enn den digitale utgaven. Papirboken lar seg pakke inn, og inne i boken kan du skrive noen velvalgte ord til mottakeren av gaven.

Mindre risiko med papirbøker

Det er mindre risikabelt med vanlige bøker enn de du leser på en skjerm. Skal du lese på stranden eller på en kafé, risikerer du neppe å få lesestoffet frastjålet om du forlater boka noen minutter. Leser du derimot på smarttelefonen eller lesebrettet, bør du nok ikke gå fra ”boka” di. Du taper heller ikke tusener av kroner om du skulle være uheldig og få saltvann, sand eller kaffe i boka. Vi kan enkelt tenke oss til lignende tilfeller der papirboka er et bedre valg, for eksempel de som liker å slappe av i badekaret med en god historie. 

Papirboka kan brukes til litt av hvert

Papirbøker kan brukes til helt andre formål enn til lesing. Noen legger de under hodet når de vil strekke ut ryggen på gulvet. Bøker kan brukes til å holde på plass ting og møbler, som vekter, som støtte til det bordbenet som knakk, som fotskammel, som pynt, som skjulested for verdisaker, og mye mer. Det er kun fantasien som setter begrensningene.

Hvor mange e-bøker kan du bære?

Den største fordelen med e-bøker er at de tar ikke plass. Har du en smarttelefon med stor skjerm, eller lesebrett, får du med deg tusener av bøker uten å måtte bære noe som helst ekstra vekt. Lesehester på ferie bør absolutt skaffe seg enten en lese-app på smarttelefonen, eller et lesebrett av et eller annet slag.

Leser du på trikken, bussen, mens du venter hos tannlegen? Mange har med seg en bok i veska eller lomma, men med e-bøker er det enda enklere. Du trenger ikke huske på å ta med boka, for du har med smarttelefonene uansett.

E-boka mottar du umiddelbart

E-bøker er nedlastbare, og du kan gå i gang med lesinga kun noen sekunder etter at du foretok kjøpet. Husk at angrerett ikke gjelder for nedlastbare produkter.

E-bøker for de som synes det er litt flaut…

I noen tilfeller kan det hende du ikke vil at andre skal se hva du leser. Tenk for eksempel at du leser ”Fifty Shades of Grey”, og du skammer deg litt? I slike tilfeller slipper du problemstillingen dersom du valgte en e-bok i stedet for papirutgaven med det avslørende omslaget.

Hva med lydbøker?

En lydbok er et tredje alternativ som har mange klare fordeler. I og med at disse også er digitale, får du de med deg overalt på mobilen eller lesebrettet. De passer for spesielt godt på lange kjøre- eller flyturer. Alt ettersom hvem du reiser sammen med, eller om du reiser alene, finnes det et hav av gode bøker man kan lytte til på turen. Ta med en god lydbok og litt nistemat, så oppleves den lange kjøreturen som mye kortere. I tillegg er det hyggelig, og kanskje lærer lytterne noe nytt. Bokklubben Lydbøker er et godt alternativ for deg som ønsker rimeligere lydbøker.

Lydbok når du må ha hendene frie

Mange hører på lydbøker i bilen på vei til jobben, på trikken, bussen eller når de rusler. Venting på flyplasser og togstasjoner er også typiske ”lesekroker”. Å hygge seg i badekaret med en lydbok, kanskje med god drikke til, er heller ikke å forakte.

Pass på hvor du lytter til lydbøker

Vær obs på at lydbøker stjeler oppmerksomheten din. Å sykle mens du lytter til bøker eller musikk, fører med seg økt risiko for ulykker. Du mister ikke bare konsentrasjonen, men også lydbildet rundt deg på grunn av høreklokkene eller ørepluggene. Dette gjelder også om du er sjåfør på bilturen, om enn i noe mindre grad. Spiller du av lydboka på bilens stereoanlegg får du med deg en god del av lydbildet (du hører nok sirener, tuting og slikt), men konsentrasjonen kan fort glippe.

Prisen er også viktig

Hvilket bokformat vi velger er en sammenblanding av alle momentene vi har nevnt tidligere. I tillegg er prisen en viktig faktor. Innbundne papirbøker er vanligvis de dyreste. Prisen du betaler for E-bøker varierer fra gratis til omtrent det en paperback koster. En nyutgivelse som e-bok har ofte omtrent halv pris sammenlignet med den innbudne utgaven. Lydbøker er noe rimeligere enn innbundne utgaver dersom du mottar et fysisk produkt (CD), men det er ikke alltid de kommer på markedet like raskt. Er lydboka nedlastbar er den enda rimeligere, men normalt fortsatt dyrere enn e-bøker. Om du melder deg inn i en bokklubb, så vil selvsagt prisene være lavere